Adres
Ringdijk 398
2983 GS Ridderkerk
Tel: 0180 - 410 635
Info@kantoorabri.nl

Openingstijden:
Maandag t/m Vrijdag van 09.00 t/m 16.00 uur.

Onnodige paniek over boetes ZZP/Wet DBA

Het zal niemand zijn ontgaan dat vanaf 1 januari 2025 het zogenoemde ‘handhavingsmoratorium’ op de Wet DBA – waarin overigens alleen maar de VAR werd afgeschaft – wordt opgeheven. (Zie de brief van de voormalig staatssecretaris van Financiën van 6 september jl.) Daardoor kan de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 ook weer boetes opleggen aan een opdrachtgever die met schijnzelfstandigen werkt. Hiervoor is heel veel aandacht in verschillende (sociale) media. Daarbij valt op dat in veel publicaties, mogelijk vanwege commerciële redenen, de nadruk wordt gelegd op het boeterisico. Maar is dat wel terecht?

Wij menen dat dit niet terecht is. Allereerst verandert er op dit gebied minder dan de meesten willen doen geloven, waardoor het boeterisico vanaf 1 januari 2025 ook minder stijgt dan vaak wordt gesuggereerd. Zo is de handhaving bijvoorbeeld bij de opdrachtnemers nooit opgeschort en wijzigt het boeterisico voor hen dus niet. Bovendien is herhaaldelijk aangegeven dat er terughoudend zal worden omgegaan met het opleggen van vergrijpboetes. Wat dat concreet betekent is niet helemaal duidelijk. Als partijen laten zien dat ze aan de slag zijn met het verkleinen van schijnzelfstandigheid binnen hun organisatie, wordt in 2025 in elk geval geen vergrijpboete aan hen opgelegd.

Bovendien is naar onze mening het risico op een vergrijpboete sowieso aanzienlijk kleiner dan wordt voorgespiegeld. Niet alleen omdat de Belastingdienst de bewijslast heeft voor de aanwezigheid van de voor een vergrijpboete benodigde opzet of grove schuld bij de opdrachtgever. Nee, vooral omdat het hebben van een pleitbaar standpunt die boete meestal verhindert. Ondanks het feit dat opdrachtgevers nu gebruik kunnen maken van de webmodule en een uitgebreide toelichting in het Handboek Loonheffingen, blijft er namelijk nog steeds een groot ‘grijs gebied’ over. En omdat er wettelijk helemaal niets is veranderd ten opzichte van de situatie van 2016, is een standpunt waarschijnlijk dus nog steeds vaak pleitbaar. Laat je daarom vooral niet gek maken door alle borrelpraat. Uiteraard is het altijd goed om na te gaan of je klant mogelijk met schijnzelfstandigen werkt. Maar met ingang van het nieuwe jaar hoeft je klant daar niet specifiek voor te vrezen.