Adres
Ringdijk 398
2983 GS Ridderkerk
Tel: 0180 - 410 635
Info@kantoorabri.nl

Openingstijden:
Maandag t/m Vrijdag van 09.00 t/m 16.00 uur.

Wat te doen bij een ongewone ondernemerscrisis?

De regelingen voor crisissen vliegen ons de laatste jaren om de oren. Denk alleen al aan de regelingen met betrekking tot corona: de NOW 1 t/m …, de TOZO et cetera. Daarnaast hebben we nu nog de werktijdverkortingsregeling en de regeling onwerkbaar weer. De huidige regeling werktijdverkorting komt te vervallen. Wat er vooralsnog voor terugkomt, is de Crisisregeling Personeelsbehoud. Belangrijk om te weten is dat deze alléén geldig is voor ondernemersrisico’s die niet classificeren als gewone ondernemersrisico’s. Welke zijn dat in ieder geval?

Lees meer
Het gaat dan om brand in een bedrijfspand, schade aan een bedrijfspand als gevolg van extreem weer, maar denk ook aan overheidsmaatregelen als gevolg van extreme weersomstandigheden of de uitbraak van een dierziekte. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kan ook een besluit nemen om de regeling toe te kennen indien het een ongewoon – nog niet benoemd – ondernemersrisico betreft, bijvoorbeeld bij oorlog. Houdt een genoemde crisis langer dan 2 aaneengesloten maanden aan, waardoor je – gemiddeld(!) – minimaal 20% minder werk hebt? Dan kom je als werkgever voor deze regeling in aanmerking. Je hebt dan twee opties:

  1. Arbeidsrechtelijk: je kunt je personeel verplaatsen (eenzijdig); ófwel in ander werk, ófwel op een andere locatie. Het personeel behoudt 100% van het loon. Wel moet er rekening worden gehouden met bijzondere persoonlijke omstandigheden. Kijk dus naar wat redelijk is.
  2. Loonkostensubsidie: je kunt als werkgever een financiële tegemoetkoming vragen over de niet gewerkte uren van circa 60% (inclusief opslag werkgeverslasten) tot het maximumdagloon. Je betaalt dus zelf nog een deel van het loon.

 Toepassing regeling
De Crisisregeling Personeelsbehoud wordt strikter toegepast dan de werktijdverkortingsregeling. Het bedrijf moét levensvatbaar zijn. Let op: dit wordt getoetst op het niveau van de formele werkgever. Anders dan bij de NOW worden ‘zwakke(re)’ bedrijven niet (meer) tegemoetgekomen. Deze regeling staat nog in de steigers en wordt verder uitgewerkt.