Adres
Ringdijk 398
2983 GS Ridderkerk
Tel: 0180 - 410 635
Info@kantoorabri.nl

Openingstijden:
Maandag t/m Vrijdag van 09.00 t/m 16.00 uur.

Medewerkers in dienst – hoe voorkom je boetes?

In Nederland heeft iedereen recht op eerlijk, gezond en veilig werk. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert daarom of bedrijven zich wel houden aan de wetten en regels daarvoor. Wanneer je deze wetten en regels niet naleeft, riskeer je als werkgever een boete (al geldt dat niet voor álle wetten en regels). Een van de zaken waarvoor je beboet kunt worden, is een gebrekkige of afwezige controle van de identiteit van nieuwe medewerkers. Maak daarom altijd een kopie van het paspoort of de ID-kaart van de nieuwe medewerker, dat geldig is op de eerste dag van zijn of haar dienstverband. Waar moet je nog meer op letten?

  • Volg de Arbeidstijdenwet. Denk aan rusttijden en maximaal 12 uur arbeid per dag (maar niet elke dag) voor je medewerkers. Dit geldt voor alle medewerkers, en dus ook voor (bijvoorbeeld) uitzendkrachten en stagiairs.
  • Betaal het wettelijk minimumloon – of het cao-loon als dat hoger is.
  • Check de WAADI-registratie bij de Kamer van Koophandel als je medewerkers (tijdelijk) inhuurt (of uitleent). Jouw bedrijf moet dan geregistreerd staan in het Handelsregister van de KvK.
  • Zorg voor gezond en veilig werk én een gezonde en veilige werkplek. Om bijvoorbeeld hoge werkdruk, discriminatie en agressie op de werkvloer te voorkomen, maak je hiervoor beleid, op basis van een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Deze RI&E en het daaruit volgende Plan van Aanpak moet je verplicht uitvoeren als je een of meerdere medewerkers in dienst hebt. Hieronder vallen ook stagiairs en uitzendkrachten.
  • Meld een bedrijfsongeval direct bij de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) via telefoonnummer 0800-5151 of het online meldingsformulier. Doe dat zeker bij een onderzoek of opname in het ziekenhuis, blijvend letsel en uiteraard bij een dodelijk ongeval. Twijfel je of het arbeidsongeval moet worden gemeld? Neem dan contact op met de NLA; zij beoordeelt dan of het ongeval meldingsplichtig is. Maak ook een ongevallenregister aan, met bewijslast in de vorm van een kort verslag van wat er gebeurd is, de datum en tijd, foto’s van de plaats van het ongeval en de gegevens van de medewerker. Soms blijkt namelijk pas in een (veel) later stadium dat er sprake is van blijvend letsel of van blijvende arbeidsongeschiktheid. Je hebt dan in ieder geval de juiste data en gegevens genoteerd. De meldingsplicht geldt overigens voor alle medewerkers, dus ook voor uitzendkrachten, stagiairs en zzp’ers.

Tip
Zie ook de website van de Nederlandse Arbeidsinspectie voor een helder overzicht waar het gaat om eerlijk, gezond en veilig werk voor iedereen.