Adres
Ringdijk 398
2983 GS Ridderkerk
Tel: 0180 - 410 635
Info@kantoorabri.nl

Openingstijden:
Maandag t/m Vrijdag van 09.00 t/m 16.00 uur.

Wilsrechten opheffen of niet?

Het gebeurt maar al te vaak. Iemand huwt voor de tweede keer en heeft ook kinderen uit zijn of haar eerste huwelijk. Vervolgens wordt er een testament gemaakt en moet gekozen worden wie daarin op de eerste plek komt te staan: de kinderen of het nieuwe lief? Vaak delven de kinderen dan het onderspit. Ook de wetgever kent de echtgenoot doorgaans de eerste plek toe. Zo niet met wilsrechten. Deze zijn onder andere in de wet gekomen om kinderen van een overleden ouder een rechtspositie te geven jegens de langstlevende stiefouder. Zij kunnen dan desgewenst bij stief de bloot eigendom opeisen van goederen die na het overlijden naar stief zijn gegaan. Gaat dat altijd goed?

Nee, zeker niet. Je ziet heel vaak dat de wilsrechten voor de kinderen in het testament van de ouder ongedaan zijn gemaakt. Of dat nu altijd zo bewust is gedaan, valt te betwijfelen. Het komt vaak voor dat de notaris adviseert om de wilsrechten te schrappen, vanuit zijn of haar overtuiging dat de langstlevende echtgenoot moet worden beschermd. Dat is natuurlijk niet altijd zo.

Tip
Is je cliƫnt voor de tweede keer getrouwd, en heeft hij of zij eigen kinderen en een nieuw testament? Beoordeel dan of de wilsrechten daarin zijn geschrapt. Is dat zo, maak het bovenstaande dan bespreekbaar.