Adres
Ringdijk 398
2983 GS Ridderkerk
Tel: 0180 - 410 635
Info@kantoorabri.nl

Openingstijden:
Maandag t/m Vrijdag van 09.00 t/m 16.00 uur.

Welke tijdvaktabel bij onbetaald ouderschapsverlof?

Het antwoord op deze vraag is nog niet zo eenvoudig. Op het Forum Salaris heeft de Belastingdienst deze vraag gesteld en van de 592 deelnemers gaf 9% het juiste antwoord. De vraag ging over een werknemer met een fulltime dienstverband voor 5 dagen per week die per maand wordt uitbetaald. Vanaf september tot en met december neemt hij onbetaald ouderschapsverlof op voor 1 dag per week. Het loon wordt nog steeds per maand uitbetaald. Welke tijdvaktabel is vanaf september van toepassing? Wat is nu het juiste antwoord?

Als een fulltimer onbetaald verlof opneemt, kan het zijn dat de werkgever voor deze werknemer een andere tijdvaktabel moet toepassen. Als de werknemer ‘doorgaans’ 1 of meer dagen onbetaald verlof opneemt, dan geldt voor deze persoon de tijdvaktabel van het uitbetalingstijdvak, net als bij parttimers. Er is sprake van ‘doorgaans’ als de werknemer op meer dan 50% van de weken binnen het kalenderjaar op minder dan 5 dagen per week werkzaam moet zijn. Dit wordt vooraf beoordeeld per dienstbetrekking.

De werknemer uit het voorbeeld neemt 1 dag per week onbetaald ouderschapsverlof op in de laatste 4 maanden van het kalenderjaar. Dit is minder dan 50% van de weken binnen het kalenderjaar, waardoor de maandtabel niet meer mag worden gebruikt. De werknemer werkt 4 dagen in de week waardoor er geen sprake is van een volle werkweek. Het juiste antwoord is dat de werkgever vanaf september de witte dagtabel moet gebruiken voor elke dag waarover hij loon betaalt.