Adres
Ringdijk 398
2983 GS Ridderkerk
Tel: 0180 - 410 635
Info@kantoorabri.nl

Openingstijden:
Maandag t/m Vrijdag van 09.00 t/m 16.00 uur.

Past het testament nog wel?

Bert, een succesvol ondernemer, heeft een bedrijf met verschillende filialen. Bert is getrouwd, heeft twee zoons en een stiefkind. Een van de filialen heeft hij recentelijk overgedragen aan zijn zoon. Twee andere filialen zijn verkocht en nu is het zijn wens om het laatste filiaal over te dragen aan zijn andere zoon. Al een tijdje zijn Bert en zijn zoon bezig met de bedrijfsoverdracht, maar formeel is er nog niks geregeld. Op een dag krijgt Bert een fietsongeluk, en hij haalt helaas de volgende dag niet. Bij navraag komen het testament en de huwelijksvoorwaarden boven tafel. En wat blijkt?

Bert heeft twintig jaar geleden een testament opgemaakt, waarbij zijn vrouw tot enig erfgenaam is benoemd. Het testament is opgesteld toen ze nog niet getrouwd waren. Een jaar later zijn ze getrouwd buiten gemeenschap van goederen en met een Amsterdams verrekenbeding. Omdat bijna alles van Bert is, heeft zijn vrouw slechts een vordering op de gemeenschap.

Alles vererft naar zijn vrouw en zijn stiefkind valt buiten de boot. Zijn eigen kinderen zijn onbedoeld onterfd en kunnen alleen maar een beroep doen op de legitieme portie. Fiscaal vriendelijk het bedrijf overdragen, zit er de komende 5 jaar niet meer in (gelet op de bezitseis bij schenking). De boodschap is dan ook: zorg ervoor dat het testament bij de tijd is en vraag hier bijvoorbeeld elke vijf jaar of bij grote wijzigingen naar. Jouw estate planner kan aangeven of het testament nog past.