Adres
Ringdijk 398
2983 GS Ridderkerk
Tel: 0180 - 410 635
Info@kantoorabri.nl

Openingstijden:
Maandag t/m Vrijdag van 09.00 t/m 16.00 uur.

Nieuwe Europese wetgeving voor crowdfunding

Alle aanbieders van crowdfundingdiensten in Nederland zijn tegenwoordig verplicht om over een zogeheten ECSPR-vergunning te beschikken. Dit volgt uit nieuwe wetgeving die op 10 november 2023 in werking is getreden. Deze regelgeving, onderdeel van de European Crowdfunding Service Providers Regulation (ECSPR), heeft als doel de markt te harmoniseren en beleggers beter te beschermen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft al 18 Europese vergunningen verleend aan Nederlandse aanbieders. Maar wat houdt deze wetgeving precies in en hoe beïnvloedt dit jou als belegger of ondernemer?

Naast de vergunningplicht stelt de ECSPR ook strengere eisen aan crowdfundingdienstverleners. Zo moeten zij meer informatie verstrekken over de risico’s van projecten en een effectieve bedrijfsvoering hanteren. Beleggers krijgen daardoor beter inzicht en meer bescherming. De AFM houdt een register van geautoriseerde aanbieders bij, zodat beleggers met meer gemoedsrust kunnen investeren.

Commentaar
De vergunningplicht is een goede ontwikkeling in de branche. Door deze professionaliseringsslag is het namelijk mogelijk om tot € 5 miljoen financiering op te halen. Voorheen was dit € 2,5 miljoen.