Adres
Ringdijk 398
2983 GS Ridderkerk
Tel: 0180 - 410 635
Info@kantoorabri.nl

Openingstijden:
Maandag t/m Vrijdag van 09.00 t/m 16.00 uur.

Btw over vergoeding voor wegwerpplastic

Maakt u in uw onderneming gebruik van (deels) plastic wegwerpbekers en/of -bakjes? Dan moet u daarvoor sinds 1 juli 2023 een vergoeding vragen van uw klanten. U bepaalt die vergoeding in beginsel zelf, maar de overheid heeft wel een richtlijn gegeven. Die komt neer op € 0,25 voor een beker, € 0,50 voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes) en € 0,05 voor voorverpakte kleine porties groenten, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus. Deze vergoedingen vermeldt u afzonderlijk op de kassabon.

U moet over deze vergoedingen ook btw berekenen. U hanteert hiervoor het btw-tarief van het product dat in het wegwerpplastic zit. Over de vergoeding van een plastic beker met koffie of frisdrank brengt u dus 9% btw in rekening, maar over de vergoeding voor een wegwerpbeker met bier of wijn, rekent u weer 21% btw. De vergoeding voor een plastic bakje friet of frikandel is weer belast met 9% btw.

Tip

Richt uw administratie zo in dat u in kaart heeft welke vergoeding voor welke wegwerpverpakking geldt en vermeld het bijbehorende btw-tarief dat daarop van toepassing is.