Adres
Ringdijk 398
2983 GS Ridderkerk
Tel: 0180 - 410 635
Info@kantoorabri.nl

Openingstijden:
Maandag t/m Vrijdag van 09.00 t/m 16.00 uur.

Beneficiair aanvaard – en dan?

Anneke, een vrijgezelle tante zonder kinderen, overlijdt en laat haar vermogen na aan haar favoriete nichtje Fleur. Anneke was bij leven echter wel ondernemend en bepaald niet risico-avers. Fleur is dus op haar hoede en aanvaardt de nalatenschap beneficiair. De tijd schrijdt voort, dus na enige tijd moet zij aangifte voor de erfbelasting doen. Om in elk geval geen belastingrente te betalen, vraagt Fleur tijdig een voorlopige aanslag aan. Die wordt opgelegd en moet vervolgens worden betaald. Fleur heeft dan echter enkel nog een voorlopig beeld van de nalatenschap; deze lijkt positief. Mag zij nu de voorlopige aanslag betalen uit de banksaldi van de nalatenschap?

Nu er geen langstlevende echtgenoot of GP-partner is, krijgt Fleur te maken met de wettelijke vereffening van BW 4:202 ev. Zolang de rechtbank geen vereffenaar heeft benoemd, kan worden volstaan met de zogenoemde lichte vereffening. Dit houdt in dat Fleur zelf mag vereffenen, schuldeisers wel moet oproepen maar niet openbaar, en wel een uitdelingslijst en rekening en verantwoording moet maken. Ze hoeft die echter niet ter inzage te leggen. Zie ook de ‘Richtlijnen vereffening nalatenschappen’.

Terug naar de vraag; de voorlopige aanslag erfbelasting wordt beschouwd als een schuld van de nalatenschap, en kan dus met bezittingen uit de nalatenschap worden voldaan. Mochten er zodanige schulden blijken te zijn dat de nalatenschap negatief wordt? Dan komt er uiteraard een teruggave die dan weer in de boedel vloeit.

Tip
Heeft een van de erfgenamen beneficiair aanvaard en is er geen executeur in functie en geen langstlevende die als erfgenaam zuiver heeft aanvaard? Ga dan na volgens welke regels de erfgenamen zelf eventueel mogen vereffenen en of de kantonrechter moet worden ingeschakeld.