Adres
Ringdijk 398
2983 GS Ridderkerk
Tel: 0180 - 410 635
Info@kantoorabri.nl

Openingstijden:
Maandag t/m Vrijdag van 09.00 t/m 16.00 uur.

Bestellen betekent ook betalen – of toch niet?

Een arrest dat recent veel in het nieuws was, is het arrest met betrekking tot de vraag of een knop met ‘bestellen’ voldoende duidelijk maakt dat je als consument een betalingsverplichting aangaat. Voor veel mensen zal dit duidelijk zijn: je bestelt iets, dus je moet betalen. Boter bij de vis. Toch oordeelt de Hoge Raad dat dit niet duidelijk genoeg is. Een bestelknop moet woorden met de strekking ‘Bestellen én betalen’ bevatten. Maar hoe is de Hoge Raad tot dit oordeel gekomen? In deze zaak betrof het een consument die een bestelling plaatste op bol.com en daarbij voor de mogelijkheid koos om achteraf te betalen.

Lees meer
De consument rondde de bestelling af door op de knop ‘bestelling plaatsen’ te klikken. Toen de consument daarna niet betaalde, stapte bol.com naar de rechter. De kantonrechter stelde vervolgens prejudiciële vragen aan de Hoge Raad.
Nederland moet voor wat betreft het consumentenrecht voldoen aan een Europese richtlijn betreffende consumentenrechten (2011/83/EU). Hierin is bepaald dat een bestelknop duidelijk moet maken dat de consument een betalingsverplichting aangaat. Of hieraan is voldaan, moet worden beantwoord door middel van de vraag of de tekst noodzakelijkerwijs in verband wordt gebracht met het ontstaan van een betalingsverplichting. En dit zowel in de omgangstaal als in de ogen van een normaal geïnformeerde en redelijk omzichtige en oplettende gemiddelde consument.
De Hoge Raad oordeelde naar aanleiding van de bewoordingen van de Europese richtlijn en de Nederlandse implementatie van deze richtlijn (art. 6:230v lid 3 BW) dat de bestelknop niet noodzakelijkerwijs in verband kon worden gebracht met het ontstaan van een betalingsverplichting. Bij deze beoordeling heeft de Hoge Raad in aanmerking genomen dat zowel artikel 6:230v lid 3 BW als de Europese richtlijn een duidelijk onderscheid maakt tussen de woorden ‘Een bestelling plaatsen’ enerzijds en ‘een betalingsverplichting aangaan’ anderzijds.