Adres
Ringdijk 398
2983 GS Ridderkerk
Tel: 0180 - 410 635
Info@kantoorabri.nl

Openingstijden:
Maandag t/m Vrijdag van 09.00 t/m 16.00 uur.

Vanaf 2025 weer handhaving op schijnzelfstandigheid

Op 1 januari 2025 eindigt het zogenoemde handhavingsmoratorium. Vanaf dat moment kan de Belastingdienst weer loonheffingen naheffen bij de opdrachtgever in het geval een zzp’er wordt aangemerkt als werknemer. De Belastingdienst kan alleen met terugwerkende kracht corrigeren tot 1 januari 2025De staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst kondigde echter recent aan dat over het eerste kalenderjaar na beëindiging van het moratorium geen vergrijpboetes bij de correcties worden opgelegd. Ook maakte hij bekend dat de Belastingdienst na 6 september 2024 geen nieuwe aanvragen of nieuwe verlengingen van modelovereenkomsten in behandeling neemt.

Commentaar
Het kabinet ziet in dat de opheffing van het handhavingsmoratorium een spannend moment is voor veel opdrachtgevers en zzp’ers. Daarom zal de Belastingdienst coulant omgaan met het opleggen van vergrijpboetes bij opdrachtgevers die kunnen aantonen dat ze aan de slag zijn met het verkleinen van schijnzelfstandigheid binnen hun organisatie. In dat geval worden er over het eerste kalenderjaar na beëindiging van het handhavingsmoratorium (2025) geen vergrijpboetes opgelegd bij de correcties inzake de kwalificatie van de arbeidsrelatie. Wat er precies wordt bedoeld met ‘aan de slag zijn’, is overigens (nog) niet duidelijk. Is bijvoorbeeld het opvragen van informatie of het volgen van een cursus voldoende? Uit het woord ‘verkleinen’ kan worden opgemaakt dat de opdrachtgevers dus kennelijk niet volledig gestopt hoeven te zijn.

Vergrijp- en verzuimboetes
Bij opzet bedraagt de vergrijpboete normaal gesproken 50% van de opzettelijk niet aangegeven loonheffing. Bij grove schuld is dat 25%. Er kunnen wel verzuimboetes worden opgelegd omdat er geen, te laat of een onvolledige aangifte loonheffingen is gedaan (aangifteverzuim). Of als er te laat, niet of te weinig is betaald (betaalverzuim).

Werken conform modelovereenkomst
Het kabinet heeft besloten dat het beoordelen van modelovereenkomsten door de Belastingdienst wordt beëindigd. Opdrachtgevers kunnen de goedgekeurde lopende modelovereenkomsten nog tot de einddatum van de modelovereenkomst gebruiken. Er moet echter niet worden vergeten dat modelovereenkomsten alleen zekerheid bieden voor zover er daadwerkelijk wordt gewerkt zoals is overeengekomen in de modelovereenkomst. Toont de Belastingdienst aan dat er niet wordt gewerkt conform de overeenkomst én dat er feitelijk een arbeidsovereenkomst is? Dan kan de fiscus vanaf 2025 naheffen.