Adres
Ringdijk 398
2983 GS Ridderkerk
Tel: 0180 - 410 635
Info@kantoorabri.nl

Openingstijden:
Maandag t/m Vrijdag van 09.00 t/m 16.00 uur.

Specifieke voorwaarden bij onderhandse schenking op papier

Veelvuldig wordt er op papier geschonken, dus zonder dat de liquide middelen van de schenker daadwerkelijk afnemen. De schenker schenkt, waarbij de schenking direct schuldig wordt gebleven. Schenkingen op papier, of wat luguberder, schenkingen des doods. Als de schuld in aftrek moet komen van de nalatenschap, dan gelden er specifieke voorwaarden. Eén daarvan is het vereiste van een notariële akte. Maar is de notariële akte ook nodig als andere opeisbaarheidsgronden, zoals bijvoorbeeld een opname in een verzorgingstehuis, worden opgenomen?

Lees meer
De Kennisgroep Successiewet is van mening dat het opnemen van nadere opeisbaarheidsgronden niet wil zeggen dat de notariële akte overbodig is. Dus bij een schenking des doods, ook met aanvullende opeisbaarheidsgronden, is een notaris nodig. Wij onderschrijven dit standpunt.

Mocht de schenker echter genoeg liquide middelen hebben, dan kan je estate planner nog alternatieven schetsen, waardoor een notariële akte wellicht niet nodig is. Neem hiervoor contact op met je estate planner.