Adres
Ringdijk 398
2983 GS Ridderkerk
Tel: 0180 - 410 635
Info@kantoorabri.nl

Openingstijden:
Maandag t/m Vrijdag van 09.00 t/m 16.00 uur.

Te hoge WOZ-waarde in de aangifte erfbelasting?

Tot de nalatenschap van een erflater behoort een woning. De WOZ-waarde van de woning voor het overlijdensjaar is te hoog vastgesteld en de erfgenamen hebben hiertegen helaas te laat bezwaar gemaakt. De gemeente past de WOZ-waarde niet aan, ook niet ambtshalve, aangezien het verschil in waarde kleiner is dan 20%. De vraag die daarmee voorligt is: mogen de erfgenamen toch uitgaan van de lagere werkelijke waarde voor de aangifte erfbelasting? De kennisgroep van de Belastingdienst heeft deze vraag beantwoord.

Lees meer
Als er niet tijdig bezwaar is gemaakt en de WOZ-waarde in stand blijft, dan mag er niet worden uitgegaan van de lagere werkelijke waarde. Het antwoord is dus ‘nee’. Wat de erfgenamen hadden moeten doen – en ook nog kunnen doen – is een nieuwe WOZ-beschikking aanvragen op naam van de erfgenamen. Daartegen kan dan bezwaar worden gemaakt. De gemeente mag niet zelf een nieuwe beschikking op naam van de erfgenamen afgeven, dat moet echt op verzoek van de erfgenamen.

Tip
Beoordeel de WOZ-waarde na een overlijden kritisch en vraag zo nodig een nieuwe WOZ-beschikking aan, als de werkelijke waarde lager is.